Projektledning

5 tips för elnätsföretag som inte tycker att livet leker längre

2019-09-17

Som elnätsföretag (DSO) i Europa har du kunnat jobba på samma sätt i över hundra år. Nu har DSO:erna vaknat upp, men det känns lite som om de befinner sig mitt i Europes gamla sång “Prisoners in paradise” där några slående rader går så här; ”Now I realize that I can’t turn back, the future is here to stay. We’re just children of tomorrow, hanging on to yesterday!”.
Det menar IMCGs Ulrika Wahlström, som bland annat leder arbetspaketet ”Outreach and Business Innovation” i H2020-projektet United-Grid där aktörer i Sverige, Nederländerna och Frankrike samarbetar med fokus inställt på framtidens smarta elnät.

I ”Prisoners of paradise” sjunger Europes sångare Joey Tempest även att “life don’t come easy anymore” och det är nog så elnätsföretagen i Europa känner. De har i över hundra år kunnat jobba på ungefär på samma sätt som de alltid har gjort. År 2019 går det inte längre. De kan inte gå tillbaka, för framtiden är här för att stanna. De måste vara barn av morgondagen, men de hänger ändå kvar i det gamla. Elnätsföretag, eller DSO, Distribution System Operator, som det heter på engelska och ofta även i svenska texter, drabbas precis som alla oss andra av en allt mer föränderlig värld.
– Det som är väldigt tydligt är att digitaliseringen gör att man kan gå från ett relativt IQ-befriat till ett synnerligen intelligent distributionsnät. Nu raljerar jag lite, men det är fråga om en radikal förändring i arbetssätt, affärsmodeller och inställning gentemot kunden, säger Ulrika Wahlström.

Men, det finns ett stort men. Elnätsföretag är väldigt traditionella och inte riggade för att ta emot nya innovationer.

En smart DSO riggar för framtiden (som redan är här)
IMCG jobbar med smarta elnät i projektet United-Grid och startar i höst upp projektet Flexi-Grid. I United-Grid jobbar IMCG med en verktygslåda av smarta lösningar som ska kunna pluggas in som en legobit i DSO:ernas befintliga infrastruktur. Detta är ett kostnadseffektivt sätt att investera i framtidens lösningar för att kunna hantera förnyelsebar el, konsumenter som blir producenter och cybersäkerhetsfrågor. Och mycket annat.
– Men, det finns ett stort men. Och det är det faktum att elnätsföretag, om vi får generalisera lite, är väldigt traditionella och inte är riggade för att på att ta emot nya innovationer. Vi arbetar nu med att titta på vilka barriärer ett elnätsföretag behöver överkomma för att vara mer mottaglig för de innovationer som möjliggör deras framtida existens, säger Ulrika Wahlström, innovationsprojektledare på IMCG.

Fem tips för hur du som DSO blir bättre riggad för att ta emot innovationer
För att spinna vidare på Europe-metaforer så står DSO:er för ”The final countdown”. Det är dags att agera. Här är några tips på vad du som DSO kan göra.

  • Ha en tydlig strategi för hur innovationer ska implementeras i organisationen
  • Skapa förutsättningar för att en innovationskultur växer fram och präglar hela organisationen
  • Möjliggör intern kunskapsspridning
  • Omvärldsbevaka och justera planen utifrån vad som händer på marknaden där det kommer nya tekniker, regler och lagar
  • Skapa ett innovationsekosystem och omge dig med aktörer som kompletterar era kunskaper

 

Länk till Europes sång ”Prisoners of paradise” .

Länk till United-Grids hemsida.

Vill du veta mer om smarta lösningar för DSO:er? Följ United-Grid på LinkedIn eller prenumerera på nyhetsbrevet.