Kommunikation

Konst – en fråga om hållbarhet

2016-09-22

FILMKLIPP: Vad gör en plätt mark till en plats som vi relaterar till, refererar till och söker oss till? Konst kan vara det som gör skillnad. Konsten påverkar ditt liv i staden alldeles oavsett om du ser dig som konstintresserad eller inte.

… För visst har väl också du någon gång sagt ”Vi ses vid Kopparmärra”? En kung på en häst på en sten är det som förvandlar Kungsportsplatsen från en stenbelagd passage mellan butiker till stadens mesta träffpunkt. Ofta omgiven av panflöjtsspelande, trollande eller dansande underhållare – och så helt vanliga invånare som väntar på en vän.

Konsten har många roller som vi inte tänker på, även för dem som aldrig går på gallerier och muséer. Kanske är det ett konstverk som hjälper ditt barn att hitta hem, ett riktmärke mellan hus och portar som från barnperspektiv är förvillande lika?

Film om konst för hållbarhet
På uppdrag av Skanska har IMCG gjort en social medie-kampanj och en film om en konsttävling. Den handlar om att utsmycka kvarteret Synvillan som byggs på marken där det gamla tevehuset tronade i Örgryte Torp. 80 konstnärer skickade in bidrag och de boende fick tillsammans med en proffsjury välja ut vilket verk som skulle forma identiteten för just deras plats i staden.

Skanska Nya Hem, som utvecklar bostäder i Göteborg, har konsten inskriven i sin hållbarhetsplan och ser den både som en viktig del i affärerna och ett långsiktigt bidrag till samhället.

Staden kräver konst
För Göteborgs Stad är konst ingen bonus för kulturkännare utan ett absolut krav. Kommunfullmäktige beslutade för några år sedan om en 1%-regel, som innebär att samtliga bolag och förvaltningar måste avsätta en procent av alla byggkostnader till konstnärlig gestaltning. Detta eftersom ”Konsten ger platsen identitet och skapar upplevelser till dem som bor, arbetar eller kommer på besök.” Att skapa en känsla för platsen är långt mer än en filosofisk eller estetisk fråga. Det handlar om att få staden att hålla i längden, för det vi människor känner en relation till tar vi bättre hand om.

Här kan du läsa mer om konsttävlingen. Och nästa gång du passerar genom staden – håll ögonen öppna efter konst. Kanske kan den väcka någonting inombords, eller till och med hjälpa dig att hitta hem