IMCG

Slösa hållbarhet och spara pengar

2016-09-15

KRÖNIKA
– Kan man spara 10 procent på allt i en månad frågade min fru en dag.
– På allt utom kärlek blev mitt svar.
– Lika bra att vara konsekventa. På allt, sa hon. Och vi börjar nu. Samling i köket!
Läs om hur IMCGs energiexpert Johan Emanuel med sin familj införde det vardagssmarta klimattänket hemma.

Stor aktivitet utbröt. Diskussioner om 10 procent på värmen gällde från noll grader celsius eller från absoluta nollpunkten som är -273 grader (son). Funderingar huruvida 10 procent sparad duschning skulle räknas i volym eller tid (dotter). Dialog om hur många lampor som egentligen behöver lysa när man är på jobbet eller i skolan (pappa). Logistiktänk för att synka körning till badmintonträning, storhandling och en tur till återvinningsanläggningen (mamma). Högt och lågt, stort och smått. Sedan började vi spara.

Det är lätt att vara efterklok. Vi borde insett att 10 procent besparing på allt är nästintill en omöjlighet. Så fort man börjar planera, strukturera och agera – dessutom tillsammans i grupp – så sparar man nämligen mer. Avsevärt mer.

– I går tvättade jag en full maskin kulörtvätt med en matsked tvättmedel. Och det blev rent.
– Jag har borstat tänderna i två veckor med en tandkrämstub som aldrig vill ta slut.
– Vad lite vi kör. Vi har inte tankat bilen på tre veckor.
– Ingen torktumlare denna vecka, jag hängde allt.

Tävlingsinstinkten vaknar, man vill gå ett steg längre, lite till, lite bättre.
Tror att vi sparade någonstans mellan 20 och 30 procent. På allt. Utom på kärleken förstås.

 I ärlighetens namn så erkänner jag att vi har blivit sämre igen. Engagemang avtar, latmaskar växer, fokus skiftar. Men faktum kvarstår, om man vill kan man spara på nästan allt.
Samma gäller för jobb, förening, samhälle, skola, ja överallt där människor möts och samverkar. Vid nästan alla aktiviteter har man minst två val. Använda mycket eller litet. Resa eller skypa. Gå eller ta bilen, äta kött eller vegetariskt, vädra bort värme eller vrida ner elementet. Och varje litet aktivt val ger en konsekvens som kan adderas och ackumuleras. Om vi lyckas motivera, inspirera och engagera så finns det ingen gräns för vad vi kan åstadkomma.

IMCG arbetar varje dag med att bygga samverkansprojekt inom hållbarhet mellan forskarlag, företag, organisationer och grupperingar som har en sak gemensamt: de består av vanliga människor. Alla mottagliga för goda argument, alla med möjlighet att förändra och alla med möjlighet att välja.