Kommunikation

Har du inget att säga – var tyst

2016-10-21

Hur hänger bebisar i magen ihop med budskapsformulering? Läs om hur dottern till vår kommunikationschef Anna-Karin Dahlin, satte fingret på vikten av tydlighet.

Förra veckan frågade min fyraåriga dotter mig hur man får en bebis i magen. Spontant kändes det för tidigt att gå igenom teknikaliteterna så jag svarade i ärlighetens namn: ”Först är det mycket jobb, sedan kommer bebisen i magen”. Hon nöjde sig med svaret. Två dagar senare kom hon tillbaka med klara besked: ”Mamma jag vill att du jobbar mycket, så att vi får en bebis”.

Företagsnyheter ska ha en vinkel
Händelsen i sig kan ses som både komisk och gullig, men för mig bekräftas kommunikationens kärna – ett budskap ska vara tydligt och anpassat till mottagaren. I min egen klurighet förmedlade jag ett dubbeltydigt budskap, som givetvis var allt för svårtolkat för en fyraåring. För henne var det jag sa, det hon hörde.

Översatt till ett företags eller organisations externa nyhetsstrategi är min krassa inställning: Har du inget att säga ska du vara tyst. Samhällsinformation, företagsnyheter, mode och fredagsmysrecept trängs idag på samma flöden i de digitala kanalerna. Ska du bli hörd behövs ett intresseväckande innehåll utan utrymme för feltolkningar.

Tre tips när du ska nå ut

* Vad är grejen?
Sätt tydliga rubriker och håll dig till en nyhet – ett budskap. En tydlig, spetsig vinkel har större sannolikhet att spridas via delningar, länkar och tummar upp. Våga sticka ut hakan.

* Markera expertisen
Ta ställning för det ni vill förknippas med. Säg det ni tycker, visa det ni står för och kom ihåg att markera lösningar. Genom att aktivt ta ställning och driva frågor positionerar ni er inom berört område.

* Kärnfullt
Sväva inte iväg. Använd inte svåra ord, fackuttryck eller förkortningar.
Ingen vill ha mellanmjölk, där ingenting blir riktigt sagt. En talesperson får inte vela. Citaten i en text ska kunna markera kärnbudskapet.

Behöver ni hjälp mer era nyhetstexter?
Kontakta Anna-Karin Dahlin