Kommunikation

Omfamna dina misstag för hållbarhets skull

2016-11-25

Det där jobbiga misstaget som du helst vill glömma: lägg det på minnet istället. För snedtramp kan bli till språngbrädor uppåt och framåt i en organisations hållbarhetsarbete, enligt årets CSR-forum.

”Learning by failing” var temat för CSR Västsveriges stora årliga sammankomst kring hållbara affärer, en dag av ögonöppnare och omvända perspektiv. Tanken är att belysa att vägen till ett lyckat hållbarhetsarbete sällan spikrak är utan kantas av framsteg, omvägar och snedsteg: av dem kanske vi lär oss allra mest.

– Mycket innovation och framgång kommer från misstag, men ändå är vi så rädda för att göra fel och erkänna det. Idag vill vi skapa större möjlighet att testa oss fram. Vi behöver påminna oss om att det här är en resa. Vi får inte bli så rädda att misslyckas att vi inte gör något alls. Hållbarhetsarbetet kan vara innovationsdrivande, säger Karin Hagberg på CSR Västsverige.

Från katastrof till klimatneutral

Skanska tog mycket av dagens omfattande hållbarhetsarbete sin början i miljökatastrofen i Hallandsåsen, när medlet som skulle täta sprickor i tågtunneln kom ut i vattnet, dödade kor och fiskar och skadade tunnelarbetare.

– Det var en katastrof, det hamnade på regeringens bord och bygget stoppades. Ni kan tänka er hur det kändes, verkligen otroligt jobbigt. Samtidigt kom tanken: Det här vill vi aldrig någonsin vara med om igen, säger Andrea Pap de Pesteny, hållbarhetsutvecklare på Skanska.

Därpå följde ett helt annat tänkande kring risker och miljöeffekter, som förra året ledde företaget till att sätta visionen om klimatneutralitet år 2050.

Sikta på plus, inte noll

Men varför stanna vid målet vid att dra ner skadeverkningar till noll? Ge tillbaka mervärden till miljö och klimat och bli en planetförstärkare istället, säger Michael Lind från ideella organisationen Dedicated Institute. De har gjort resan från kläddesigners till globala hållbarhetskonsulter, tack vare det han kallar ”business by accident” – hur man slumpas in i någonting och då begår många misstag. En fostrande skola.

Så nästa gång du gör något galet: glöm det inte. Lyft det, vänd det, ta ett kliv framåt.