IMCG

Så tar du del av Black Friday med grönt samvete

2016-11-25

Idag är det Black Friday – av många betraktade som årets största shopping-dag! Traditionen kommer från USA och infaller årligen dagen efter Thanksgiving. Även i svensk handel är det en växande tradition och många hoppas på prutade julklappsköp.

Dina egna värderingar kanske säger att du egentligen inte vill vara med och bidra till ”slit- och släng”-kulturen. De flesta av oss ser dessutom att priserna inte är rejält nedsatta såsom i USA. Därmed känns det inte heller som någon riktig rea. Av dessa anledningar kan det vara värt att fundera lite extra innan man kastar sig ut till de Black Friday-skrikande affärerna

Utifrån hållbarhetsperspektiv kommer här tre tips på vad du kan tänka på:

1. Gör en lista på vad du verkligen behöver. Det är lätt att dras med i alla butikers utskick och erbjudanden, men för varje sak som lockar ställ frågorna: behöver jag det och är det verkligen ett bra erbjudande?

2. För varje plagg du köper till dig själv är det en god idé att passa på att rensa ut ett ur garderoben och exempelvis skänka till någon välgörenhetsorganisation inför jul.

3. Kom ihåg: de flesta uppskattar en personlig julklapp. Tips! Köp in eller rengör fina glasflaskor och fyll med något hemlagat. Pryd flaskorna med rosetter och du har en fin gåva att ge bort till nära och kära.