IMCG

Ho ho ho – finns här några snälla företag?

2016-12-20

Juletid är insamlingstid. Vårt skal mot omvärldens nöd, lidande och behov är som tunnast i december. Engagerade välvillighets-förmedlare cirkulerar i centrum, i våra flöden och i media för att erbjuda dig ”hjälp med att hjälpa”.

Många företag och privatpersoner väljer att hjälpa, bidra och stötta sin omvärld på olika sätt i juletid. Den årliga julklappen till kund eller medarbetare byts till att skänka en summa till ett biståndsprojekt eller en välgörenhetsorganisation. I år stöttar IMCG Frälsningsarméns skola i Kibera utanför Nairobi. I området bor uppemot en miljon av jordens fattigaste människor, många av dem föräldralösa barn. Långsiktigt är skolgång en biljett till ett bättre liv och kortsiktigt är möjligheten till skollunch sex dagar i veckan ett sätt att faktiskt överleva till nästa dag.

Engagemang som överraskar
Privat är jag i juletid en av ”välgörenhetsförmedlarna”. Jag är engagerad i en välgörenhetsorganisation som arbetar med hjälp och bistånd i olika skalor med allt från att hjälpa fattiga familjer här i Göteborg att kunna fira jul till skolprojekt, sjukhusdrift och arbete mot trafficking och barnarbete på internationell nivå. I den rollen upphör jag aldrig att förvånas över välviljan jag möter hos mina medmänniskor. En människa jag ”räknat bort” visar sig ofta vara en person med ett stort och varmt hjärta, men också med en kristallklar motivering till vem man vill hjälpa och varför. Ofta grundas motiveringen på en egen upplevelse med en tillhörande berättelse: ”jo en gång så… då fick jag hjälp och nu vill jag…” Starka skildringar och varma möten jag minns länge.

Vill du hjälpa?
Kortsiktigt:
Om du vill göra en insats här och nu kan du stötta Frälsningsarmens Julgryteinsamling genom att swischa en gåva till nr: 9004805 (nationellt) eller 123 311 5946 (lokalt), då stöttar du några av alla de göteborgare som år 2016 lever kring eller under existensminimum.

Långsiktigt: Vill du veta vilka möjligheter det finns att engagera ditt företag i ett samverkansprojekt med sociala förtecken eller vilka insamlingsorganisationer ni kan stötta är du välkommen att kontakta mig i min roll som expert på projektfinansiering inom nationella och internationella miljöer.

God jul på dig, det är du värd.

Johan Emanuel, projektledare på ett snällt företag.