IMCG

6 tips till hållbar rensning 2017

2017-01-13

En av IMCGs kunder är Wargön Innovation, som vi hjälper med strategisk kommunikation och event-planering. Bland annat driver de åtta projekt som på olika sätt bidrar till innovationer inom cirkulär ekonomi. I artikeln nedan ger verksamhetsledare Maria Ström sex tips på hur man kan rensa sina kläder på ett hållbart sätt – tips som vi tycker är värda att sprida brett.

I samband med lediga dagar över jul och nyår är det många som tar sig tid att rensa i hemmet. Risken är att mycket går direkt till förbränning, i onödan. Men hur ska man tänka? Vilka olika alternativ har vi i Sverige? Än så länge finns det ingen självklar process för hur våra kläder på ett effektivt sätt är en del av den cirkulära ekonomin. Men spännande initiativ och satsningar pågår.

– I Sverige slänger vi åtta kilo textil per person i avfallspåsen varje år, textil som skulle kunna återanvändas eller återvinnas. Vårt konsumtionsbeteende med en ”slit-och släng”-mentalitet är något vi vill vara med och ändra på, säger Maria Ström verksamhetsledare för Wargön Innovation.

Utgå från att det går att förlänga plaggets livslängd från dagens två år till tio år. Så här rensar du för störst effekt för både hem, miljö och välgörenhet:

 1. Dela upp det du rensar ut i fem högar: spara undan, gör om/laga, skänk, sälj, återvinn.
 2. Spara undan-högen lägger du i en låda som du märker med vad den innehåller och datum. Ska det sparas länge, exempelvis till eventuella barnbarn kan du ställa lådan i ett förråd.
 3. Kanske går det ändå att ge något plagg ett längre liv? Gör om/laga så långt det är möjligt, det är alltid bättre för miljön att använda plaggen en gång till.
 4. Skänk-högen har du fler potentiella mottagare till. Välj en mottagare som ligger geografiskt nära för att undvika onödiga transporter. A) Välgörenhetsorganisationer såsom Röda korset och Myrorna med flera – beroende på var du bor finns det oftast utplacerade containrar där man kan lägga sina gåvor i. Det går även att lämna direkt till butikerna. Textil är värdefulla och stöldbegärliga material, tänk på att det även finns ”fifflare” i branschen. Var källkritisk och välj mottagare med omsorg. B) Privat – har du barnkläder som ska skänkas är grannar med yngre barn eller elever på barnens skola potentiella mottagare.
 5. För kläder som du bedömer är i så bra skick att de kan säljas finns det flera alternativ:
  • Lokala marknader där man kan hyra bord för att stå och sälja vid.
  • Lokala Facebook-grupper, där man postar bild på sitt plagg med pris.
  • Initiativ där man ”bara” lämnar in sina sorterade kläder märkta med storlek och sedan kommer tillbaka för att hämta eventuell vinst efter försäljning.
  • Tradera, Sellpy och Blocket.
 6. När det gäller återvinning av kläder kan du lämna in till välgörenhetsorganisationer och de flesta klädkedjor, som idag har insamling i sina butiker.

Det är fortfarande en utmaning att återvinna materialet på ett bra sätt för det som är mycket trasigt. På Wargön Innovation arbetar vi intensivt, tillsammans med våra partners, för att ta fram nya lösningar och affärsmodeller där all textil ska tas om hand i ett cirkulärt flöde.

Har du andra knep och tips på hur vi bättre tar tillvara på det vi inte längre vill ha?

Maila gärna till Maria: maria.strom@wargoninnovation.se

Lycka till!

Denna artikel publicerades först på www.wargoninnovation.se: