IMCG

Fyra tips för att komma tillbaka efter semestern

2017-08-15

Euros och Kunas är tillbakaväxlade men en handfull oanvändbara växelmynt envisas med att dyka upp när den bottenlösa parkeringsmätaren utanför kontoret på Odinsgatan ska mättas. Fakturorna från Amex och Mastercard lurar i brevlådan som två blindgångare i ett grönsaksland i Stuttgart. Kvalitetstid med familj byts mot möten, textproduktion, avstämningar och projektrapportering.

Nätverksinloggningen har fallit i glömska och det må vara hänt men jag passerade kontorsentrén och gick en våning för långt upp i trapphuset i morse. Diagnos?

Project book vid skrivbordet istället för för Jack Reacher vid Adriatiska havet. Matlåda med Kungsörnens i stället för pappersstrut med grillad bläckfisk. Hundra olika ”måsten” gör sig påminda och bara halva huset blev målat innan vi drog iväg.

Jag har en bekant som en gång drabbades av depression och utmattningssyndrom två veckor efter semestern. Kanske gjorde utcheckningen från verkligheten under några veckor att garden hamnade för långt ner. Kanske blev sinnet för öppet för vardagens höger- och vänsterkrokar. Om du känner att du behöver ett motgift mot vardagsmolnet som börjar byggas upp som en åskfront över en svensk badstrand råder jag dig till följande:

1. Boka en biljett
Ha alltid en resa, en konsertbiljett eller en bio i byrålådan. Potentiellt skoj nära eller långt bort funkar som humörhöjare. När biljetten är använd, boka något nytt.

2. Prata med någon
På semestern pratar man med människor helt utan anledning. Det räcker att stå bredvid någon i en tysk färjekö för att spontansamtal ska uppstå. Det går att prata med människor hemma också och ofta blir man överraskande glad.

3. Leta upp ett Youtube-klipp med Hans Rosling
Hans förmåga att förklara vilken bra plats världen är i dag jämfört med för bara tjugo år sedan kan lyfta vilken gammal surgubbe som helst, mig själv inräknat. Världen saknar dig Hans.

4. Kom ihåg att allt är relativt
Om inget av ovanstående hjälper, tänk på att det sägs att nålfisken föds och lever hela sitt liv i tarmen på en sjögurka. Det kunde alltså varit värre.

Det är skönt att vara igång igen. Med kollegor, med kunder, möten och rutiner. Med matlåda. Ta hand om dig, för nu kör vi!