Energi

Europaeliten inom fjärrvärme samlas i Göteborg

2017-11-13

Den 17 november samlas stats- och regeringschefer från EUs medlemsländer i Göteborg. Drygt en vecka senare står Göteborg återigen värd för ett europeiskt stormöte. Då samlas Europas hetaste namn inom fjärrvärme och fjärrkyla för konferensen Celsius Summit – The Power of Networks.

Celsius, som är en del av EU-initiativet Smart Cities, startade 2013. Målet var att rekrytera 50 europeiska städer inom fyra år, där varje stad skulle utveckla och demonstrera smarta integrationslösningar med fjärrvärmenätet. I skrivande stund har 67 städer gått med i projektet och intresset fortsätter att växa. Göteborg Energi har tillsammans med Göteborgs Stad lett projektet och IMCG har bidragit med affärsutveckling, finansieringsexpertis och kommunikation.

Nu ska Celsius summeras med konferensen Celsius Summit – The Power of Networks. Eventet hålls i Göteborg och även i eventplaneringen har IMCG en viktig roll.

– Vi har tagit fram konceptet för de två dagarna och utformat konferensprogrammet. Utöver det har vi axlat rollen som eventkoordinator för att driva på arbetet med att få talare och innehåll på plats och är även projektledare och showproducent för kvällens prisutdelning, säger Anna-Karin Dahlin, strategisk kommunikationschef på IMCG.

Vi har innovativa lösningar och fantastiskt framgångsrika exempel på satsningar som på riktigt tar fjärrvärme och fjärrkyla framåt i Europa.

Ett prisat projekt
Celsius har sedan starten uppmärksammats på flera olika sätt, bara under 2017 har projektet prisats inte mindre än tre gånger. I juni vann projektet EU Sustainable Energy Award. Nu i oktober fick demonstratorn Bunhill Heat and Power Network utmärkelsen The Homes and Communities Project of the Decade Award och strax därefter stod fjärrvärmeanslutningen av passagerarfärjan Stena Danica som vinnare av The Global District Energy Calimate Awards i kategorin ”Out of the box”.

– Att vinna det här priset är verkligen hedrande och ett härligt erkännande för det arbete vi bedriver inom Celsius-projektet. Celsius handlar bland annat om att hitta nya, innovativa sätt att använda fjärrvärme och anslutningen av Stena Danica är ett bra exempel på hur vi i Göteborg samarbetar för att utveckla vårt fjärrvärmesystem och ta nya steg mot en hållbar stad, säger Jonas Cognell, projektledare för Celsius på Göteborg Energi.

Priser kommer också att ha en självklar plats under Celsius Summit. Tre utmärkelser kommer att delas ut; Getting started, Innovative District Cooling och Inspiring solution.

– Det är viktigt att uppmärksamma och prisa initiativ som är sprungna ur projektet. Vi har innovativa lösningar och fantastiskt framgångsrika exempel på satsningar som på riktigt tar fjärrvärme och fjärrkyla framåt i Europa, säger Anna-Karin Dahlin.

Celsius Summit – The Power of Networks pågår 27-28 november.