IMCG

Fem videotrender för 2018

2017-12-12

Digitaliseringen har skapat en rad funktioner, plattformar och kanaler som förenklar kommunikationen för oss alla. Men mängden information gör att det kan vara svårt att nå ut. Så hur ska man egentligen tänka inför 2018? IMCGs videoexpert Maria Dahlin lyfter de kommande trenderna.

”2017 kommer att bli videomarknadsföringens år. Har man ingen videostrategi saknar man i princip en digital strategi”, så skrev Dagens Analys i början av 2017 och visst fick de rätt. Video har fortsatt att plöja mark i rasande fart och blickar man framåt så ser trenden inte ut att sakta ner.
– 2018 blir ett tvådelat år, med både djup och lättsamhet. De egna videomagasinen kommer att ta mer plats då det ger möjlighet för aktörer att äga sina egna nyheter, men även de superkorta klippen i sociala medier kommer att bli allt mer betydelsefulla, säger Maria Dahlin, videoexpert på IMCG.

Video är en taktik
I dagens samhälle är mängden information enorm och framförallt snabb, något som gör att mottagarna blir mer selektiva. Att vara uppkopplad är naturligt och sociala medier är ständigt närvarande.
– 2017 var året då Facebooks grundare Mark Zuckerberg gick ut och sa att Facebook ska bli ”video first” och även representanter från Twitter menar att ”video isn’t a strategy, it’s a tactic”. Så att video spås fortsätta växa är en underdrift, säger Maria Dahlin.

Det behöver inte vara ett stort kamerateam eller en stor budget. Med en smartphone kommer du mer än långt.

Så vad är viktigt att tänka på inför 2018? IMCGs videoexpert Maria Dahlin listar sina trendspaningar:

  1. Video video video

Det kanske låter tjatigt, men video blir viktigare och viktigare. Statistik från wyzowl visar bland annat att 79% hellre ser en film om en produkt än läser om den. Så har du inte börjat med video är det dags 2018. Du behöver ingen superkamera eller exklusiv utrustning, med din smartphone kommer du mer än långt. För 2018 gäller det dock att tänka på innehållet. Vi matas med information konstant därför ställs det högre krav på kvalitet och relevans. Målgruppen måste bli berörd. Det gäller med andra ord att känna sina tittare och framför allt våga video!

  1. En egen kanal

Kommuner gör det, regioner och företag likaså. De ser vikten av att ha en kanal för att nå ut med sina nyheter. Många är de som nu startar magasin, återkommande inslag eller egna forum där man äger sitt material. Detta tror jag kommer att växa och inte heller här behöver det vara ett stort kamerateam eller en stor budget. IMCGs Smart City News spelades delvis in med mobiltelefonen.

  1. Kort i SoMe – förklarande på sajt

Under 2018 blir det ännu viktigare att tänka video för de olika plattformarna. Fördelen med video i sociala medier är att de engagerar och får spridning, statistik visar bland annat att 90% av det material som delades av användarna på sociala medier under 2017 var filmklipp. Men, det är en allt mer krävande publik, på bara några sekunder ska deras intresse fångas och förvaltas. Därför blir snabba och rappa klipp på sociala medier än viktigare 2018. Tänk inte att du ska berätta HELA nyheten i videon, fånga en känsla och ett kärnbudskap, men lämna sedan plats för mottagen att få hela storyn på till exempel er hemsida.

  1. Live och 360

För de som känner att man hanterar videoformatet (man behöver övning) så kommer 2018 vara året där livesändingar och 360 video fortsätter att växa. Fördelen med livevideo är att man kan ha en direkt dialog med tittarna, att mottagaren får sina frågor besvarade på momangen ger en enorm förtroendeboozt. Även om tittarna är mer förlåtande vid live så är det viktigt att man känner sig bekväm med live-formatet, ljud och bild behöver man behärska för att det inte ska bli pannkaka. 360 video lär ta fart när allt fler skaffar sig en VR-enhet. Tanken är att alla riktningar registreras samtidigt när man spelar in, så att din video kan ses från alla vinklar och vrår, har du möjligheten, börja testa!

  1. Kortlivat innehåll

Vill man nå den yngre målgruppen behöver man också se över sin kanalkarta och börja tänka stories på Instagram och Snapchat. Att bara kunna se innehållet under 24 timmar låter först mycket skrämmande, men har en del potential vid närmare eftertanke. Eftersom innehållet försvinner reagerar mottagaren i hög grad snabbare eftersom man vet att det snart är borta. Om det är viktigt att känna sin målgrupp så är det extra viktigt här. För att nå framgång här behöver man förstå användarna och anpassa sitt material till det lite mer lekfulla formatet.

För att summera, video kommer även 2018 vara en otroligt viktig komponent i marknadsföringsstrategierna. Vill du att fler ska se ditt material, vill du kunna använda materialet på flera ställen, skapa engagemang och bli högre rankad i sökmotorerna? Börja tänka video. IMCG hjälper gärna till i ert arbete.