Kommunikation

IMCG föreläser på journalistutbildning

2017-12-05

Redaktioner krymper samtidigt som kommunikationsavdelningar på företag och kommuner växer. Detta är en av effekterna då etablerad media inte längre är den enda kommunikationsvägen att nå ut med ett budskap.
Det finns givetvis många skillnader i förhållningssätt mellan en journalist och en kommunikatör, men arbetsverktygen är många gånger de samma vilket gör kompetensen mycket attraktiv på en bredare arbetsmarknad, säger Anna-Karin Dahlin, strategisk kommunikationschef på IMCG.

Ljungskile Folkhögskola har en av landets högst rankade journalistutbildningar och ser ett värde i att vidga studenternas medvetande kring dagens medievärld. Under årskurs två har eleverna en utbildningsperiod med fokus på kommunikation där IMCG är gästföreläsare.
– Vi vet att kommunikatör är ett yrke som man kan arbeta med som utbildad journalist. Vi är noga med att visa på både skillnader och beröringspunkter, säger Elisabeth Cederblad, lärare på journalistutbildningen.

Utveckla varumärke
På IMCG har alla anställda kommunikatörer flerårig erfarenhet av medieproduktion från både företag och press. I arbetsuppgifterna ingår många gånger att utveckla en kunds varumärke, bädda marknaden inför en innovation eller bidra till en beteendeförändring.
– Det är fel om man tror att det en kommunikatör producerar inte är sant. Precis som för en journalist är det viktigt som kommunikatör att rapporteringen blir korrekt. Det finns exempelvis mängder med bransch- och samhällsviktig information som inte har nyhetsvärde nog att platsa i mediernas rapportering, men som fortfarande är högintressant för dem som berörs. Då är det bra att det går att nå sin målgrupp via andra kanaler, säger Anna-Karin Dahlin.