Innovation

”Vi kan hjälpa Göteborg att bli riktigt smart och hållbar”

2018-04-16

Gobigas läggs ner i förtid. Det efter att försöken att sälja biogasanläggningen misslyckats och Göteborg Energi lagt nära två miljarder på projektet. 
– Det var strategiskt rätt med Gobigas, vad som gick tekniskt fel vet vi inte, men nu blir det ännu viktigare att skynda på utvecklingen av nya alternativ, säger Jonas Norrman, vd på IMCG.

 I fjol meddelade Göteborg Energi att man ville sälja biogasanläggningen Gobigas, men då man inte nått någon överenskommelse meddelar Göteborg Energi nu att styrelsen, vid ett styrelsemöte den 28 mars 2018, valt att avsluta projektet Gobigas 1, en demonstrationsanläggning för storskalig produktion av biogas av skogsråvara.

– Gobigas var viktigt för att bland annat få bort den smutsiga fossilgasen från Rya Kraftvärmeverk som idag producerar en tredjedel av all fjärrvärme och el för Göteborg. Nu gäller det att hitta andra strategier. Vi på IMCG har länge arbetat med att försöka minska användningen av energi och känner att vi har en delaktighet i andra alternativ som kan hjälpa Göteborgs Stad att bli riktigt smart och hållbar, säger Jonas Norrman, vd på IMCG.

Sparar anläggningen till framtiden
Totalt är det mellan 1,8 till 1,9 miljarder kronor som investerats i projektet säger Alf Engqvist, vd för Göteborg Energi, i en kommentar till SVT Nyheter Väst.

– Styrelsens beslut innebär att vi kommer att avveckla den nuvarande driften och verksamheten i Gobigas. Då vi ser att det händer mycket i energibranschen som påverkar utvecklingen av våra framtida energilösningar planerar vi att konservera anläggningen och behålla den under tiden vi dimensionerar energiförsörjningen till ett kraftigt växande Göteborg, säger Alf Engqvist i ett pressmeddelande.