Kommunikation

Barn tipsar: Så här blir du en Smart Stad!

2018-10-26

Ulrika Wahlström, som är innovationsprojektledare på IMCG frågar sin 12-åriga son om han har koll på vad hon jobbar med. Förstår han IMCGs roll i Smarta Städer och vet han ens vad en smart stad är? Hans svar och konkreta tips till städer som vill bli smarta resulterade i denna krönika.

En smart stad är när allt är mer självgående. Bussarna kör sig själva. Bilarna går på el, det är mindre utsläpp och allt blir bättre för miljön. Ni försöker göra så att det blir så.

När jag var liten visste jag att pappa var uppfinnare och mamma var röntgensköterska. Mina barn har en mamma som jobbar med smarta städer. Jag frågade min 12-åriga son hur han förklarar det för sina kompisar. Han berättar att en smart stad är när allt är mer självgående. Bussarna kör sig själva och bilarna går på el. Det är mindre utsläpp och allt blir bättre för miljön. Och han tillägger att mitt jobb försöker göra så att det blir så. Jag tycker att han fångar det ganska bra.

En smart stad – ur ett barnperspektiv

För att ge en bild av en Smart Stad behövs en massa fotoshoping. För det finns ingen verklig bild av en smart stad ännu.

Vilka städer är då smarta, enligt min son? Hans svar är: ”Inga!” Där är vi inte överens och jag berättar att Göteborg faktiskt är en av alla Europas smarta städer som vi jobbar med. Min son skakar på huvudet och börjar beskriva en smart stad så som han ser den.

För att ge en bild av en Smart Stad behövs en massa fotoshoping. För det finns ingen verklig bild av en smart stad ännu. I min sons smarta stad-bild ser man att luften är fri från avgaser. En självkörande elbuss omges av människor som rör sig i staden. Många går och ännu fler cyklar.  Gatlyktorna på bilden är mycket smartare än de som finns nu. De har solpaneler och slösar inte på el. Det är mycket grönt i bilden, för där det idag är ”cementigt”, tråkigt och nedskräpat, har det planterats träd. Det känns lite som små skogar mitt i staden. Och staden är en säker plats att vara på, för det finns filmkameror och fler poliser.

Jag tycker bilden är ganska fin, men blir förvånad över att min son vill att det ska finnas filmkameror. Känner han sig inte övervakad av dem? Nej, han menar att det gör att alla kan känna sig trygga överallt. Alla, utom de som kanske är de som, om kamerorna inte fanns där, skulle göra dumma saker mot andra människor och mot staden. Ganska smart tänkt, förstås, tänker jag.

Bli en Smart Stad – Tips från 12-åriga coachen

Min 12-åring tycker att det är viktigt att städer jobbar med att bli smarta och han är nyfiken på vilken stad som blir den, enligt honom, första smarta staden. Han tycker att städers ska inspireras av den fotoshopade bild han ser i sitt huvud. I övrigt ger han städer följande konkreta tips:

  1. Tillåt bara miljövänliga bussar och bilar – allt annat ska vara förbjudet
  2. Se till att miljövänliga bilar är billiga att köpa – även de som inte tjänar så mycket ska ha råd att köra dem
  3. Ha många fler ”eltankstationer” –  som alla hittar till. Idag vet ingen var de är!
  4. Sätt solpaneler på hus och ”lägenhetsbyggnader” – det är bra att använda naturen utan att slita på den
  5. Ge alla gratis och stabilt WiFi – även de som inte har mycket pengar ska kunna koppla upp sig, annars får de ju inte reda på något
  6. Öppna många cykel- och elmoppeutlåningsstationer – så att alla kan vara ute mycket i den avgasfria staden