IMCG

Kan återvunnet fett få din gamla dieselbil att rulla med gott samvete?

2019-03-06

KRÖNIKA: Jag kör franskt. När det gäller bil alltså. En Renault.
Modellen heter Grand Scenic och i en uppmärksammad Blocket-annons påstås det betyda Kraftig Hjärnblödning, men jag håller inte med. För mig betyder det stor förälskelse. Som ett par gamla tennisskor. Eller ett par riktigt inslitna jeans. En relation som andra kan se ner på men som för en själv är djup, innerlig och… ja, vacker.

Text: Johan Emanuel, projektledare IMCG

Specifikationen inför köpet av den begagnade fransyskan var att familjen behövde en sjusitsig bil för transport av handbollsspelare i storlek ”small”, en bil där man satt högt för att motverka åksjuka och en bil som klarade camping-packning, frakt av byggmaterial och som stod pall för en årlig långresa genom Europa med Adriatiska havet som mål.

Allt har fungerat väl. Min kärlek har vuxit i takt med en tilltagande mätarställning och då har man överseende med lite egenheter. Exempelvis att gps- och instrumentbelysningen tänds spontant mitt i natten och lyser några sekunder. För att sedan slockna igen. Jag har sett det när jag stått i köksfönstret på småtimmarna och druckit mjölk direkt ur paketet. Jag tror hon sover lätt och vaknar till ibland för att se att vi har det bra.

I väntan på den stora sladden (!) tankar jag återvunnen HVO100, som är ett drivmedel baserat på 100% hydrerade vegetabiliska oljor, återvunnet fett och restprodukter.

Diesel ja, jag tankar diesel, där kom erkännandet.
Min bil sprider mer hälsofarliga partiklar än en bensindriven. Den skyndar också på klimatförändringen mycket mer än en elbil som körs på sol- eller vindel (om man bortser från tillverkningsprocessen, vilket man gärna gör). Detta blir avgörande faktorer vid nästa bilbyte, men vi ska ha några ytterligare år tillsammans innan det är dags att skiljas. Så är planen och så säger hjärtat – även om hjärnan redan har köpt en laddhybrid.

I väntan på den stora sladden (!) tankar jag återvunnen HVO100, som är ett drivmedel baserat på 100% hydrerade vegetabiliska oljor, återvunnet fett och restprodukter. Hittills är det, vad jag vet, bara Citroen och Peugot som godkänt HVO100 för personbilar. Men det som duger för andra duger även för min fransyska.

Observera att jag inte rekommenderar dig att byta till HVO100 om du tankar vanlig diesel idag. Det sker – som personalen på macken säger – helt på egen risk om inte tillverkaren rekommenderar det. Jag tänker så här: om jag fortsätter att tanka diesel baserad på fossil olja så tar jag en större miljörisk än om jag chansar på att en vegetabiliskt baserad oljemolekyl, som raffinerats till att vara en kopia av en ”vanlig” dieselmolekyl fungerar på samma sätt i en nio år gammal dieselmotor.

Min poäng är inte att du direkt skall byta från diesel till HVO100. Min poäng är att vad du än gör så har du alltid ett eller flera val. Du kan välja säkert, du kan välja ekonomiskt, du kan välja hållbart. Ibland kommer du att välja fel men oftast, om du litar till din och andras kunskap, erfarenhet och klokskap kommer du att välja rätt. Varje dag möts du av en lång rad valsituationer där du kan optimera hållbarheten och minimera miljöpåverkan i varje given situation.

Så jag väljer att chansa lite med fransyskan, det medges. Men hon och jag är överens om att lite spänning i tillvaron förhöjer upplevelsen av livet.