Kommunikation

Så kan du underlätta videoproduktionen

2019-03-15

Blir du stressad när du hör ord som företagsfilm, utbildningsfilm, livesändning och explainers? Det har hänt oerhört mycket på videofronten de senaste åren. Men misströsta inte, att producera video behöver inte vara som att bestiga Mount Everest. 

Video är ett kraftfullt verktyg för att nå igenom bruset med ett budskap. Det är tydligt, engagerande och sprids dessutom bättre på nätet än text och bild. Men ändå är det många som fortfarande inte använder det inte fullt ut.

– När du lärt dig grunden i att filma och redigera öppnas möjligheter som aldrig förr. Helt plötsligt ser du en text och stillbild som ett ypperligt underlag till en enkel film. Steget till video blir inte så långt och du inser snart att du kan göra video till i stort sett allt, säger Maria Dahlin, videoexpert på IMCG.

Viljan att göra video finns hos de flesta, ändå är många fortfarande främst vana vid att kommunicera med text och bild och fastnar på frågan – hur ska man göra då? Istället för att låta video kännas tidskrävande och krångligt gäller det att vända på situationen. I dagens samhälle konsumeras video som aldrig förr och det är kanske inte så konstigt då i stort sett vem som helst kan producera video. Det behövs inte länge köpas in det stora tv-teamet för att få ut en film, det räcker långt med din mobiltelefon och gratisappar för redigering.

Tre tips för att underlätta videoproduktionen:

  1. Lär känna er målgrupp – Oavsett videoproduktion är det viktigt att veta vilken målgrupp ni har och riktar er till. När ni vet er målgrupp kan ni enklare plocka ut rätt delar för en video.
  2. Var tydlig: bestäm vinkel och håll dig till den – Blir du för spretig är risken stor att de som tittar tappar tråden. Tänk också på att en video och en skriven text inte behöver säga exakt samma sak, se att de kompletterar varandra. Håll videon kort!
  3. Mät inte framgång i antal gilla – Algoritmerna på sociala kanaler premierar video och många exponeras för en video. Men steget till att få de som tittar att faktiskt klicka gilla eller dela är stort. Stirra er inte blinda på antalet tummar upp.

– För att känna att man behärskar videoproduktion krävs såklart övning, vi på IMCG hjälper gärna er att komma igång, säger Maria Dahlin.

Läs mer om vår videoutbildning här.