Kommunikation

Har du koll på dina emojis?

2019-05-24

Emojis – de små symbolerna som hjälper oss utrycka känslor och objekt har blivit ett självklart inslag i vår dagliga kommunikation, framför allt på sociala medier och i sms. Men faktum är att många av symbolerna från början kanske inte alls betytt det vi tror att de gör. IMCGs strategiska kommunikatör Maria Dahlin gjorde en djupdykning bland emojisarna och fann några spännande exempel.

Jag erkänner, det är inte många sms jag skriver utan att addera en emoji. Och jag tycker att det är fascinerande att dessa små symboler blivit som ett eget världsspråk, en extra språkkrydda. I år firar emojin faktiskt 20 år, men låt oss ta det från början.

De små symbolerna kommer ursprungligen från Japan. ”E” betyder bild och ”moji” betyder tecken, kort och gott: bildtecken. Många av symbolerna har en direkt tydlig koppling till Japan och dess kultur. Kanske har ni sett de asiatiska tecknen ? och alla maträtter ?? Men det finns även symboler som kan kopplas till japanska folksagor som Namahage ? och detta japanska troll ?. Sedan finns det en del emojis som vi använder ganska ofta, men där innebörden från början faktiskt är någon annan än den vi många gånger tror. Kanske har du någon gång fått en emoji och känt ”va?!” eller så har du kanske använt symbolerna vi listar nedan i tron om att de betyder något helt annat? Tro mig, det har jag.

? Hand upp om du någon gång använt denna snurrande stjärna för att illustrera tur, stjärnfall eller något liknande. Men då emoji härstammar från Japan är denna hämtad från mangans värld och ska visa att man är yr.

? En gubbe som kokar av ilska och frustration? Nej, faktum är att denna i sin orginalbetydelse är en min för triumf.

? Denna smiley används ofta för att visa att man är uppgiven, ledsen eller kanske snorig/förkyld. Inte på topp helt enkelt. Men inget av det stämmer egentligen. Istället är det en illustration över någon som är väldigt trött. Vad är då den lilla bubblan? Inget mindre än dreggel, återigen något som är hämtat från mangans värld.

?‍♀️?‍♂️ Två lite kaxiga eller piffiga typer? Den verkliga betydelsen är faktiskt ”information desk person” alltså en receptionist.

?‍♀️?‍♂️ De här personerna är inte ballerinor, de kom till för att kunna signalera att man är okej.

? En gubbe som vinkar? Nej, detta är en emoji som visar att du vill krama personen du skickar den till.

? I Japan betyder den här symbolen någon som tackar eller är tacksam. Men många tolkar den också som någon som ber och det har blivit en accepterad tolkning. Det är alltså inte en symbol för high five.

Känner du dig förvirrad efter att du tittat på listan och inte vet om du kan fortsätta använda vissa emojis nu?  Ta det lugnt, som så ofta med olika kommunikationsmedel så lär man sig bäst i interaktionen med andra. Det viktiga är ju hur du och dina vänner använder symbolerna. Använder ni mycket emojis skapar ni med tiden en hyfsat överensstämmande bild av hur olika emojis kan eller kanske bör användas och vad de vill förmedla för betydelse och känsla.

Vi på IMCG kan hjälpa dig att hitta en tonalitet och bildspråk som passar just er och er verksamhet. Vill du veta mer? Kontakta oss.

?? (tacohej)
Maria

Bilder samt förklaringar är hämtade från emoji.se