IMCG

Höstbudgeten gör inte Sverige till ett fossilfritt föregångsland

2019-09-19

Regeringens satsning på att Sverige ska bli ett fossilfritt föregångsland är snudd på obefintligt i höstbudgeten som släpptes under onsdagen. Det menar IMCGs vd Jonas Norrman.
– Ambitionen att ställa om till fossilfritt är långt ifrån tillräckliga.

Många siffror blir det och det är inte alltid lätt att förstå vad som är stort och smått när man läser Sveriges budget för år 2020. Totalt är det utgifter för 1 055 miljarder kronor, varav den största är ett allmänt bidrag till kommunerna på 128 miljarder. Detta bidrag motsvarar 12% av utgifterna och innefattar framförallt kommunalekonomisk utjämning mellan rika och fattiga kommuner.

”Sverige ska bli ett fossilfritt föregångsland”
I höstbudgeten tar regeringen, under rubriken ”Sverige ska bli ett fossilfritt föregångsland”, fram sina viktigaste klimatsatsningar. I vad de kallar Industriklivet stöttar regeringen industrins omställning till nollutsläpp genom tekniksprång med en investering på 0,1% av utgiftsbudgeten och i Klimatklivet stöttas lokala projekt runt om i Sverige med investeringsstöd, med en total investering på 0,2% av utgiftsbudgeten.
– Min bedömning är att det är alldeles för lite för att på allvar försöka göra ”Sverige till ett fossilfritt föregångsland” och fritt från beroende av import av fossila bränslen. Under 2018 köpte Sverige exempelvis bensin och diesel för ca 127 miljarder kronor. Budgeten för klimatsatsningar bör vara i samma storlek om Sverige ska bli ett föregångsland, säger Jonas Norrman, vd för IMCG.