Innovation

Din mammas köttbullar värda att skydda

2019-10-21

Människor skapar nya saker hela tiden, både på jobbet och på fritiden. Ett mönster för en tröja, ett handtag till skottkärran, ett recept på kryddstarka köttbullar. Ibland delar vi med oss av idéerna utan att kräva något tillbaka, men ibland vill vi hålla det hemligt.
– Design, uppfinningar och metoder är värdefulla tillgångar som både privatpersoner och företag behöver tänka igenom hur de ska hantera. Det bör klargöras om alla ska få fri tillgång eller om något ska skyddas med varumärke eller patent för att kunna generera affärer, säger Lena Holmberg, innovationsprojektledare på IMCG.

Just nu satsar EU på att utveckla kompetensen hos små och medelstora företag vad gäller hantering av immateriella tillgångar. Genom projektet VIP4SME genomförs utbildningar i hur man kan hitta bra lösningar för just sitt företag. I Sverige sker utbildningarna tillsammans med Patent- och registreringsverket (PRV).
– Många missar att skriva bra avtal i början när man inte kommit så långt med utvecklingen. Det kan då bli stora problem när man senare börjar se potential i det man har gjort tillsammans och inte kan avgöra vem som äger resultaten, säger Lena Holmberg.

De stora bolagens legala avdelningar äter upp de innovativa mindre företagen, som inte har koll på äganderättsfrågor.

Ägande i innovationsprojekt
I innovativa projekt arbetar akademi tillsammans med stora och små företag. I sådana satsningar är IMCGs roll att tidigt få aktörerna att klargöra vem som äger vad, inte minst då det visat sig att små bolag har en tendens att tro att alla i projektet enbart fokuserar på tekniken som utvecklas.
–  De glömmer av att det stora företaget är med för att kommersialisera en produkt. Den som då förlitar sig på det generella avtal som skrevs mellan parterna initialt misstar sig. De stora bolagens legala avdelningar äter upp de innovativa mindre företagen, som inte har koll på äganderättsfrågor, säger Ulrika Wahlström, innovationsprojektledare på IMCG, som arbetar med immateriella rättigheter bland annat i projektet United-Grid och InspireWater.

Verktyg för att säkra
Förutom utbildning har både EU och PRV flera verktygslådor. Exempelvis kan man klistra in sin logga i TMView för att se om den liknar någon annans. Genom WIPO kan man få hjälp med att beräkna kostnaden för olika typer av skydd och hos PRV kan man testa hur bra man är på att hantera frågor kring immateriella tillgångar.

– Mitt tips är att använda verktygen för att säkra upp hur företaget kan få värde av den kunskap som utvecklats. Detta är speciellt viktigt i projekt som adresserar hållbarhetsmålen, eftersom idéer i byrålådan inte skapar nytta för någon, säger Lena Holmberg.

PRV genomför fler seminarier i Stockholm, Göteborg och Malmö om hur små och stora företag kan samverka bättre.