IMCG

Håll koll på luft och vatten med Internet of Things

2019-10-24

Är du säker på att luft- och vattenkvalitén där dina barn växer upp är på en acceptabel nivå? Med uppkopplade sensorer som mäter vår omgivning ger dig projektet LoV-IoT ny kunskap om din omgivning.

I snabb takt utvecklas nya möjligheter att hålla koll på kvaliteten i luften vi andas och vattnet vi badar i. Genom sensorer uppkopplade till internet går det att få information från massor av platser varje sekund om vilka risker det finns med att vara ute i ”friska luften” eller att ta sig ett dopp i en sjö.
– Luft och vatten är livsnödvändigt och därför så oerhört viktigt att hålla koll på. Uppkopplade sensorer kan täcka större områden och samtidigt ge mer relevant information. Tester kan tas kontinuerligt och sammanföras för att ge en bredare bild av utsläppen i både tid och rum, säger Frida Barrett, projektledare på IMCG.

50 miljoner uppkopplade saker
Genom att koppla sensorer med varandra kan de uppfatta sin omvärld, kommunicera med den och på så sätt skapa ett situationsanpassat beteende och medverka till att skapa smarta, attraktiva och hjälpsamma miljöer, varor och tjänster.
Enligt en prognos från teknikföretaget Cisco uppskattas det att vi redan år 2020 kan ha 50 miljarder saker uppkopplade i världen som är något slags IoT, internet of things.

LoV-IoT förbättrar luft och vatten i städer
I innovationsprojektet LoV-IoT arbetar IMCG tillsammans med 15 olika partners inom akademi och näringsliv för att samla expertis och kunskap inom luft- och vattenområdet. Data samlas från olika aktörer så att alla ska kunna använda varandras data på ett enklare sätt. Med hjälp av den gemensamma plattformen kan vi hitta nya lösningar som kan förbättra luft- och vattenkvaliteten i städer.

Utgör luften och vattnet en fara för dina barn kommer du förmodligen försöka förändra något, om det så är att lämna bilen hemma oftare eller att ställa förtroendevalda och utsläppare till svars.

Bättre underlag för beslutsfattare och övriga medborgare
LoV-IoT, som avslutas sommaren 2020, lägger en grund för IoT-produkter och tjänster som ska hålla både beslutsfattare och övriga medborgare i staden väl underrättade om luft- och vattensituationen.  Målet är att ge bättre beslutsunderlag och att förändra beteenden för att skapa bättre hälsa över hela världen. IoT ger möjlighet för människor i städerna att enkelt ta reda på hur det är där de bor, och att göra något åt det.
– Utgör luften och vattnet en fara för dina barn kommer du förmodligen försöka förändra något, om det så är att lämna bilen hemma oftare eller att ställa förtroendevalda och utsläppare till svars. Runt om i världen stärker IoT människors möjligheter att tänka till kring den livssituation utsläpp skapar. När man ser att det drabbar ens egen familj blir farorna ofta tydligare, säger Frida Barrett, projektledare på IMCG

Deltagande städer i LoV-IoT är Göteborg, Uppsala och Santiago i Chile. IMCG arbetar intensivt med att hjälpa städer utveckla sina organisationer för stadens invånare på bästa sätt kan dra nytta av nya smarta tekniklösningar som Internet of Things.