IMCG

Prisad upphandling för hållbar mobilitet

2020-02-06

Älvstranden Utveckling vinner Upphandlingspriset 2020 för sitt arbete med Lindholmsleveransen. Förutom tuffa miljökrav har även leverantörens förmåga att anpassa sig till nya klimatsmarta lösningar utvärderats.
—Vi såg stora möjligheter för nya effektivare lösningar. Vi har sett till att leverantören följer med i teknikutvecklingen och inte fastnar i system som en gång var moderna, men som kan komma att föråldras över tid, säger Louise Larsson, projektledare på Älvstranden Utveckling.

Lindholmsleveransen är en transportlösning i Göteborg med mål att minska antalet tunga gods- och avfallstransporter. Systemet infördes år 2008 och när det i höstas var dags för ny upphandling testades ett nytt grepp för att ytterligare utveckla tjänsten.
— Vi är stolta över att vinna Upphandlingspriset och kommer använda den här energin till att göra fler innovativa satsningar och sikta ännu högre nästa gång, säger Pauline Hansson, upphandlare på Älvstranden Utveckling.

Upphandlingspriset viktigt erkännande
Den vinnande metoden är en innovativ upphandling i två steg med förhandling. Ett ovanligt förfarande där målet – vad tjänsten ska bidra till – har beskrivits, men inte fullt ut hur det ska genomföras.
– För att driva en hållbar stadsutveckling behöver vi sätta utmanande upphandlingskrav, säger Christine Olofsson, hållbarhetschef på Älvstranden Utveckling.

Kommer åt komplexa utmaningar
Älvstranden Utveckling gjorde upphandlingen i samarbete med förvaltningen Kretslopp och Vatten samt Trafikkontoret i Göteborgs Stad, som en del av projektet DenCity där hållbara person- och godstransporter utvecklas och prövas. I DenCity arbetar IMCG med kommunikation och insatser som ska  verka för att DenCitys metoder och lösningar kan replikeras på fler platser.
— När vi främjar innovation kommer vi åt komplexa samhällsutmaningar och då lämnar vi samtidigt utrymme för marknaden att utvecklas, säger Christine Olofsson.

Renova Miljö vann upphandlingen och det nya avtalet gäller från 1 januari 2020.