IMCG

Ineffektivt när endast ledningsgruppen ser skylten ÖVNINGSKÖR

2020-03-10

Bokas du in på möten där du inte fattar syftet? Du får reda på att vi befinner oss mitt i förändringsprocess och att saker och ting kommer att ge sig? Men du vill veta lite mer, så att du känner att du har förutsättningar att agera rätt.

Ja, det kanske faktiskt inte är du som känner såhär, utan dina medarbetare. Och så vill du väl inte ha det, eller hur? Om du sitter i förarsätet inser du säkert att det är synnerligen ineffektivt att ha en skock förvirrade får som ska styras upp när företaget står inför t ex en omorganisation eller en digitaliseringsresa. Förlita dig istället på att dina anställda är intelligenta varelser som faktiskt kan göra ett bättre jobb, om de får en bild av vad som förväntas.

I många företag är skylten ÖVNINGSKÖR endast synlig för ledningsgruppen. De som drabbas av förändringsprocessen har ingen aning om vad som är på gång, för från deras synvinkel har man inte gått ut och skyltat med att något ska testköras.

Övningskör
Jämför det med övningskörning i trafiken. Mitt bland alla oss trafikanter kör det som bekant runt bilar som stoltserar med en övningskörningsskylt. Det är bra, men problemet är att den skylten bara syns åt ett håll. Den är bara tydlig för de som står bakom bilen i fråga. Vi som ser bilen från sidan eller möter den framifrån har ingen aning att vi behöver ta extra hänsyn och kanske anpassa vårt agerande i trafiken för den nya situationen. Samma sak i företag: skylten ÖVNINGSKÖR är i många fall endast synlig för ledningsgruppen. De som drabbas av förändringsprocessen har ingen aning om vad som är på gång, för från personalens synvinkel har man inte gått ut och skyltat med att något ska testköras.

Kommunicera mera för ökad känsla av kontroll
Vad händer när vi sitter på ett tåg som stannar och inte åker när det ska? Redan efter någon minut är vi irriterade. Om tågvärden går ut och meddelar ”vi står still på grund av signalfel”, känner vi oss genast mer lugna och tillfreds. Känslan av att vi har kontroll över situationen ökar. Samma sak händer på företag varje dag. När medarbetar inte förstår vad som händer, uppstår frustration. Att prata och informera medarbetare om en förändring är inte samma sak som att berätta allt i detalj. Att kommunicera rätt saker till rätt personer innebär ökad möjlighet för medarbetare att känna sig trygga och att ha situationen under kontroll. Man ska inte förringa att många människor är rädda för förändring. Då är kommunikation än viktigare.
– En ledningsgrupp behöver inte berätta allt för alla i en förändringsprocess. De måste däremot beakta vilken typ av information som måste ut för att ge olika personalgrupper förutsättningar för att anpassa sig för det nya, säger Ulrika Wahlström, innovationsprojektledare på IMCG.

Framgångsrika förändringsprocesser
På IMCG hjälper vi företag, städer och branscher i deras förändringsprocesser. Nyckeln till framgång är att vi sätter upp skylten ÖVNINGSKÖR i många olika riktningar, inte bara så att ledningsgruppen eller styrelsen ser den. Om du står inför en förändringsresa på ditt jobb är du varmt välkommen att kontakta oss för prata vidare om det.

Tyckte du att det här var intressant att läsa om, då vill vi tipsa om: Fem tips: Så kommunicerar du för ett lyckat förändringsarbete