Energi

Livet som energibolag – 100 år av ”business as usual” är slut

2020-03-03

Energibolag tvingas idag ta ställning till hur de ska jobba med integrationen av förnyelsebar el, elektrifieringen och digitaliseringen. Det framtida elnätet ställer nya krav på elbolagen som distribuerar el.
– Elbolagen måste ha en långsiktig plan för att implementera nya verktyg och teknologier, uppdatera nätverk och system, hantera flexibilitet i nätet, erbjuda en neutral marknadsplats och samtidigt garantera en säker elleverans och datahanteringen, säger Ulrika Wahlström, innovationsprojektledare på IMCG.

Energibolagen i Sverige har i princip kunnat verka på samma sätt år efter år i ungefär hundra år. Att plötsligt lära en gammal hund att sitta är som bekant inte speciellt lätt. Nu möter elbolagen en energiframtid som är decentraliserad, elektrisk och laddad med förnyelsebar el. Göteborg Energi, som är ett bolag som IMCG jobbar med, har precis gått ut och sagt att de vill sluta prata om klimatet. De ska se över hur de jobbar, utveckla nya förmågor och prioritera vissa investeringssatsningar. De menar att det är action som krävs!
– Att Göteborg Energi har gått ut med en plan på 70 punkter som de ska åtgärda för att bli fossilfria 2025 är ett viktigt steg, som kommer bidra till att Göteborg blir en mer hållbar och allt smartare stad, säger Ulrika Wahlström.

Jobbar du på ett elbolag som kanske inte är en så kallad ”early adopter”? Misströsta inte. Du kan se till att ni slipper hamna på efterkälken.

Dra nytta av smarta elnätsprojekt
På IMCG arbetar vi med en rad innovativa företag och organisationer. Men vi jobbar också med traditionellt konservativa bolag som nu står inför att de måste ta in nya lösningar och tjänster och börja jobba på nya sätt, om de ska kunna överleva. Oavsett vilken kategori ditt bolag tillhör, är du varmt välkommen att höra av dig och berätta om vilka utmaningar du står inför.

Kanske jobbar du på ett elbolag som kanske inte är en så kallad ”early adopter”? Misströsta inte. Du kan se till att ni slipper hamna på efterkälken. Göteborg Energi är exempelvis med i flera projekt där de får insikter om hållbara lösningar för smarta elnät.
Det finns en rad smarta elnätsprojekt, såsom United-Grid och FlexiGrid. Bara genom att följa dem får du ökad kunskap om tekniker som ofta kan appliceras på befintlig infrastruktur. Många av de rapporter görs och lärdomar som fås under projekten är publika.

Tyckte du det här var intressant? Då kanske du också vill läsa det här: 5 tips för elnätsföretag som inte tycker att livet leker längre