IMCG

Teneriffa tillfälligt ersatt av Cyberspace

2020-03-18

I EU-projektet IRIS Smart Cities samverkar närmare 50 parter från 7 städer och 9 länder. I slutet av mars skulle alla ha sammanstrålat hos en av våra partnerstäder, Santa Cruz de Teneriffe. Nu möts projektgruppen online istället.

– I IRIS kretsar det mesta kring digital transformation och digitala lösningar inom energi, mobilitet och medborgarengagemang. Självklart ska vi kunna genomföra vårt årliga projektmöte i cyberspace, säger Ulrika Wahlström, innovationsprojektledare på IMCG och ledare för det arbetspaket i IRIS som rör affärsmodeller och utrullning av lösningar på marknaden.

Mötet på Teneriffa skulle ha ägt rum 31/3-2/4. Ganska tidigt under Covid-19/coronas framfart fick Teneriffa erfara vad det innebar att ha smittade individer på plats och hotellgäster i karantän. Det gjorde att konsortiet för IRIS redan i början av mars fick reda på att Santa Cruz de Teneriffe inte ansåg det lämpligt att vara värd för ett möte som samlade människor från många olika nationer. Och med den utveckling som har skett de senaste veckorna kan man konstatera att Santa Cruz fattade rätt beslut.
– Inte nog med att projektet har parter från Sverige, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Finland, Spanien, Grekland, Rumänien och Tyskland, vi hade dessutom bjudit in en extern expert för att tala på vårt möte. Denne är verksam i det tidigt coronadrabbade och hårt ansatta Italien, säger Ulrika Wahlström.

Vi är vana vid att använda digitala hjälpmedel som underlättar gränsöverskridande samverkan.

Digital transformation – på riktigt!
Det femåriga projektet IRIS har pågått i snart 2,5 år. Projektmedlemmarna har haft turen att få träffas på riktigt vid ett flertal tillfällen. Folk känner varandra. Parterna är också vana vid att använda digitala hjälpmedel för att kunna ha onlinemöten, som underlättar gränsöverskridande samverkan. Att samla hela projektet och alla medlemmar online för att både fatta olika beslut, genomföra workshops och se till att alla känner sig delaktiga blir en utmaning. Antalet individer som ska delta är många och engelska behärskas olika bra.
– Just nu är vi en grupp som syr om programmet så att det ska fungera att genomföra uppkopplat. Det innebär en hel del extrajobb, men ett av huvudsyftena med projektet är att bidra till minskat koldioxidutsläpp och ska vi se positivt på utvecklingen här så lyckas vi om intet annat med den punkten, om än på ett annat sätt än vi hade planerat, säger Ulrika Wahlström.

Svenska partners i projektet är Johanneberg Science Park, Riksbyggen, HSB, Akademiska Hus, RISE, Metry, Trivector Traffic, Chalmers, Tyréns Göteborg Energi and IMCG. Vi kommer alla sitta uppkopplade på mötet. Många hemifrån, en del från sitt kontor.