Finansering

Göteborg kan utses till Europas innovationshuvudstad

2018-10-17

Göteborgs Stad är i final i tävlingen iCapital som utser Europas innovationshuvudstad. Vinnaren är den stad som bäst kan använda innovation och nytänkande för att förbättra medborgarnas liv.
– Vi är stolta över att flera av de innovationssatsningar som IMCG har varit med och drivit fram är de som kan bidra till att Göteborg tar hem vinsten, säger Magnus Andersson, affärsutvecklingschef på IMCG och en av företagets grundare.

För fjärde gången ska Europakommissionen utse Europas innovationshuvudstad. Tävlingen iCapital vill uppmärksamma städers roll i att arbeta med innovation för att lösa dagens och framtidens samhällsutmaningar. Just nu står det mellan tolv finalister, som alla har fått presentera sina initiativ vid en hearing i Bryssel.

Projekt för smarta städer
Projekten IRIS Smart Cities och Fossil-free Energy Districts (FED) är två av de initiativ som Göteborg lyfte fram vid presentationen. Båda projekten är stora EU-satsningar där IMCG varit nyckelperson i ansökningsprocessen för att nå finansiering för innovationsarbete i staden. Ansökan för IRIS topprankades som nummer ett av kommissionen.

Affärsmodeller för impact
I IRIS arbetar IMCG även som projektpartner internationellt med uppdraget att utveckla hållbara affärsmodeller och instrument för investering, som ska säkerställa att goda innovationer från en stad effektivt kan replikeras i den egna staden samt tas vidare till fler städer. Ett viktigt steg för att nå tydliga effekter, så kallad impact, vilket värderas i tävlingen där juryn exempelvis tittar på hur bra staden är som arena för att testa nya innovationer.
– Jag tror att Göteborg har goda möjligheter att vinna utnämningen. Göteborgs styrkor finns på flera fronter, där en viktig del är den privata sektorns och universitetens styrka att gå från idé till marknads- och samhällsnytta. Men även stadens förmåga att bygga vidare på tidigare satsningar såsom flaggskeppsprojektet CELSIUS, där Göteborg med IMCGs stöd befäst Göteborgs unika position som ledande aktör i EU gällande framtidens energisystem.

I final
De tolv städerna i årets final är: Antwerpen, Aten, Bristol, Göteborg, Hamburg, Leuven, Lissabon, Madrid, Toulouse, Umeå, Wien och Århus.
Den 6 november tillkännages vinnaren.