Kommunikation

Hur man toppar Bloomberg och vad som är bra med det

2019-11-25

”Utan kommunikation, ingen innovation” är ett av IMCGs ledord. Men vad betyder det egentligen? Och varför räcker det inte med att nå de bästa tekniska resultaten för att din idé ska få vingar?
– För att verkligen få genomslag i forskning och innovation behöver fler än bara era finansiärer känna till och förstå nyttan med vad ni gör, säger Mats Tiborn, strategisk kommunikatör på IMCG.

Härom veckan blev en artikel om Kasper Moth-Poulsen, kemiforskare på Chalmers tekniska högskola, en av de mest lästa på den amerikanska nyhetsajten Bloomberg. Kasper har lyckats lagra solenergi i en vätska som kan behålla energin och släppa ifrån sig den som värme långt senare. Den kan sedan återanvändas, helt utsläppsfritt. Dagen efter presspubliceringen stod finansiärer praktiskt taget på kö och ville vara en del av att föra ut teknologin på marknaden. Att fånga och lagra solenergi är spännande och viktig forskning, men Kasper Moth-Poulsen ser även vikten av att kommunicera sina framsteg.

– Utan ett gediget bakomliggande kommunikationsarbete hade troligen aldrig journalisterna på Bloomberg fått upp ögonen för mig och min forskargrupp. Denna kommunikation har lett till väldigt många unika möjligheter, men det kanske viktigast är att det inspirerar människor, unga som gamla utanför den akademiska miljön, säger Kasper Moth-Poulsen.

– Kasper Moth-Poulsen sticker ut som forskare då han är väldigt aktiv i att kommunicera sin forskning. Det är tydligt att det lönar sig, säger Mats Tiborn, som arbetat aktivt med Kaspers presskommunikation genom texter och video som kommunikatör på Chalmers.

Värt att satsa på kommunikation
Personlig närvaro på sociala medier i kombination med professionellt utformade kommunikationsaktiviteter kan vara avgörande för att finansiärer ska få upp ögonen för det arbete man lagt ned på forskning och innovationen och i förlängningen för att en riktigt god idé kommer samhället till gagn. Förutom i Bloomberg har Kasper Moth-Poulsen uppmärksammats i flera internationella medier de senaste åren och någon vecka efter Bloomberg-reportaget publicerade även både BBC och CNN reportage om forskargruppen.

– Med planerat kommunikationsarbete ökar chanserna något enormt för att komma vidare i innovationsprocessen. Du får ytterligare ett verktyg att använda för att slå världen med häpnad över vad man har på gång, säger Mats Tiborn.

Vad vill du uppnå?
Med rätt expertis kan kommunikationsarbetet anpassas så att insatsen blir det verktyg och stöd för verksamheten som det kan vara.
Först bör man fundera kring vilken målgrupp man har och varför man har just den. Vilken effekt vill man uppnå, vad vill man att målgruppen ska göra?

– Det kan variera från att man har en väldigt tydlig bild av vad man vill ska hända, som att en viss finansiär ska känna till vad man gör i ett visst läge till att öka intresset för en fråga i samhället. Att få bra spridning på sin idé kan leda till oväntade möjligheter, säger Mats Tiborn.

Fundera över:

  • Målgrupp – vilka vill vi nå, och vad vill vi att de ska göra?
  • Kanaler – Var befinner sig vår målgrupp? Hur når vi dem?
  • Tänk på att alla människor är mer än sina tjänster, hur tilltalar man människan och inte bara hens titeln?