You had me at Mindre fett
Kommunikation

Låt mig veta att din produkt är rätt för mig

2021-01-29

Idag är det fredag och många köper fredagsmys. Utbudet är stort. Hur ska man som kund kunna välja? IMCGs Ulrika Wahlström kåserar kring hur företag som precis ska rulla ut nya, kanske hittills okända produkter på en till synes mättad marknad, kan lära sig något genom att snegla på fredagsmysmarknaden:

På IMCG jobbar vi med innovativa företag som lägger ner mycket tid och pengar på att utveckla tekniska lösningar, produkter och tjänster.  Att få äran att ta del av långa, tekniska redogörelser på detaljnivå hör till min vardag. När jag uppmuntrar företagen att berätta varför deras produkt eller tjänst är så mycket bättre än andras och vad för nytta de tillför, har många svårt att svara på det. Därmed ökar risken för att de potentiella kunderna också kommer att ha svårt att ha vett att välja just den här produkten eller tjänsten framför andra.

Kundperspektivet 

För att liva upp sådana här diskussioner exemplifierar jag gärna med vardagliga händelser, såsom köp av fredagmys. Vi är många som av gammal vana köper samma chips som vi gjorde förra fredagen och fredagen innan dess. Men om sanningen ska fram har jag aldrig varit helt glad i de här chipsen.  Min brist på nöjdhet har föga med den tekniska framställningen av chipsen att göra. Nej, den tar jag för givet att den är top notch på alla tänkbara sätt. Problemet jag har är att  jag vill kunna mumsa på något som är riktigt gott, men som samtidigt är nyttigt och som ändå känns ””chipsigt”. De chips vi brukar köpa faller inte under kategorin nyttiga.

En viss fredag får jag syn på en ny chipspåse som deklarerar – nej skriker ut – att den har 40% mindre fett och 100% god smak. Wow! Den här chipspåsen talar till MIG! Dessutom innehåller de här chipsen 13% protein! Det är ju helt galet bra. Nöjd och glad köper jag påsen och sätter i princip i mig hela den på egen hand. Känslan efteråt är bra och väldigt olik den känsla av olust som säkerligen skulle ha infunnit sig om jag hade satt i mig en hel påse vanliga, onyttiga chips.

Känslan är att jag har njutit en proteinrik, fettsnål festmåltid med ”chipsig´” touch, inte att jag har vräkt i mig en påse chips. Nöjd!

De chips jag precis har ätit visar sig vara chips gjort på linser – ett innovativt initiativ på den mättade (?) chipsmarknaden.

Hur gör du för att sticka ut ur mängden?

Vad hände här egentligen? Produkten talade bokstavligen till mig och dess förpackning beskrev nyttan med att köpa just denna chipspåse. Hade den inte gjort det, hade jag aldrig valt den, utan tagit den typ av chips jag vanligtvis gör.

Jag coachar ofta företag i att  ta på kundglasögonen. Erbjuder man något som till exempel gör att kunderna kan spara pengar, öka effektiviteten, minska underhållsarbete och dessutom bidra till ett mer hållbart samhälle, ja då ska man säga det. Gärna i procent och/eller kronor. Företag som tydliggör hur deras produkter och tjänster uppfyller ett behov eller löser ett problem, har helt enkelt större chans att nå fram till kunden. Så logiskt, men samtidigt så svårt!