IMCG

EU-ansökan ger 8 miljoner SEK till Västsvenskt bolag

2018-02-01

Ett av IMCGs stora utvecklings- och ansökningsuppdrag 2017 har i hård europeisk konkurrens kvalificerat sig för finansiering från EU-kommissionens innovationsprogram Eurostars. Projektet Alelion Intelligent Energy Systems (AIES) är ett industriellt miljöprojekt som syftar till att bättre utnyttja kapaciteten i de batterier som det börsnoterade bolaget Alelion producerar och levererar.

Eurostars är ett innovationsprogram som finansieras av EU-kommissionen och 36 deltagande länder. Programmets ändamål är att stötta utvecklingen av innovativa produkter, processer eller tjänster som kan bidra till att förbättra livet för människor världen över och som på kort tid kan nå marknaden. Projektet AIES är enligt Eurostars ett innovations- och miljöprojekt som lever upp till de högt ställda kraven och som är av sådan betydelse att det kommer att erhålla delfinansiering.

– Det känns fantastiskt att ett så viktigt och disruptivt projekt får EU-medel för att påskynda utvecklingen till mer hållbar energianvändning, säger Magnus Andersson, partner på IMCG och en av producenterna av den vinnande ansökan.

Med en total budget på 16 miljoner SEK är målet med AIES att skapa nya tjänster inom hållbar energianvändning genom att nyttja truckarnas batterikapacitet även för energilagring, lastbalans och energihandel. De lösningar som projektet siktar på att ta fram förbättrar både kundernas ekonomi och minskar deras miljöpåverkan. Hälften av budgeten finansieras av Eurostar, som i sin tur delvis är finansierat av H2020. Alelion är ensam ägare av resultatet.

Alelion Energy Systems utvecklar och tillverkar litiumjonbatterier och tillhörande system för industrifordon, i första hand truckar. Bland företagets kunder finns några av världens största trucktillverkare, som tex Toyota Material Handling och Jungheinrich.

– Att bli utvald betyder att du är ett av de innovativa bolagen i Europa, som ledande experter inom respektive område tror starkt på. Att gå igenom den bedömningsprocessen blir en kvalitetssäkring av hela bolaget, både affärsmodell och organisation, säger Johan Emanuel, finansieringsexpert på IMCG och en av producenterna av den vinnande ansökan.

Genom AIES har Alelion med hjälp av IMCG knutit till sig ledande global expertis såsom professor Kary Främling och Sara Bell. Främling är en ledande expert inom maskininlärning och sakernas internet (IoT) vid Aalto-Universitet i Finland och stöttar projekt med modellutveckling och optimering. Sara Bell är vd för det brittiska energibolaget Tempus Energy, som ansvarat för att utveckla funktionerna för energihandel i projektet. Tempus Energy har en ledande position inom handel med energi och har erhållit flera internationella utmärkelser såsom amerikanska Free Electrons Challenge och European Disruptive Awards.

Läs hela pressmeddelandet här.

Vill du ha hjälp att utveckla ett utvecklingsprojekt och söka EU-medel? Kontakta oss.

Du vet väl att vi också håller utbildningar  i hur du skriver en vinnande EU-ansökan?