Skorsten med utsläpp
Affärsutveckling

Fånga koldioxiden – från olönsam teknologi till hetaste trenden

2021-07-08

Koldioxidinfångning är nödvändig för att lyckas med 1,5 graders-målet, enligt IPCCs rapporter. Utan infångning kommer dessutom arbetet med att stoppa uppvärmningen bli mycket dyrare. Som innovationsaktör ser nu IMCG att det börjar röra på sig och Sverige kan bli världsetta i att använda denna oerhört viktiga teknologi i stor skala.

För bara några år sedan var CCS, carbon capture and storage, en teknologi som ansågs vara för dyr för att man skulle våga tro på den. Idag inser plötsligt fler och fler stora industrier att teknologin kan både vara lösningen på hårdare krav på hållbarhet, och till och med skapa nya affärer. Men vad är det egentligen som förändrade spelplanen? IMCG samarbetar med Midroc för att CCS ska slå igenom i Sverige genom att visa landets stora industrier vägen till CCS.

Sara Davidsson, hållbarhetschef Midroc Europe

Sara Davisson är hållbarhetschef på Midroc Europe och driver även podden
CCS-panelen som belyser fenomenet från olika vinklar.

– IPCCs rapport från 2018 var nog den förlösande faktorn till att flera svenska industrier beslutade att satsa på CCS. Stockholm Exergi, Preem i Lysekil och Cementa på Gotland tog de första viktiga stegen och nu följer en mängd svenska industrier efter, säger hon.

Genom att flera stora industrier nu gör sig redo för CCS samtidigt som det skapats goda finansieringsmöjligheter både från EU och från svenska staten bäddar det även för en stark infrastruktur för transport och lagring av koldioxid.

– ­­De olika delarna som krävs för att CCS ska slå igenom har funnits ett tag, men det är först nu när vi sätter ihop dem till en helhet som förutsättningarna för ett genombrott blir riktigt starka, säger Sara Davidsson.

Nu arbetar IMCG tillsammans med Midroc och BluCarbon Solutions för att visa att tekniken är beprövad och redo och att det finns nya affärsmöjligheter som växer fram i samband med detta. Redan har en mängd svenska industrier vara intresserade att hänga med på CCS-resan och ett femtontal blivit beviljade medel från Energimyndigheten för att ta de första stegen mot att fånga in koldioxid på deras anläggningar, varav flera redan inlett samarbete med IMCG och Midroc.

Hur ser CCS landskapet ut om tio år?

Om man tittar på solceller som är en teknologi som slagit igenom de senaste tio åren och tänker sig att CCS skulle följa samma tidslinje så skulle vi inte ha storskaliga anläggningar förrän om cirka 90 år. Men Sara Davidsson tror på en mycket kortare tidslinje för CCS.

– Idag måste man söka tillstånd för att få koppla på CCS på sin koldioxidutsläppande anläggning. Om tio år kommer det vara tvärt om. Då kommer de som inte planerar för CCS få motivera för varför de inte gör det, tror hon.

Mycket handlar om att viljan finns hos industri och politik att ställa om. Utöver det finns en möjlig väg framåt, med stora möjligheter till finansiering och nya affärer.

– Midroc och BluCarbon Solutions tillsammans med IMCG är tankeledare inom CCS idag. Vi får det ständigt bekräftat från våra kunder att arbetet vi gör är ett oerhört viktigt för att CCS ska slå igenom brett. Bara mellan 2020 och 2021 har det hänt jättemycket. Det var väldigt vanligt att påstå att CCS tekniken var okänd och obeprövad. Så säger ingen idag, säger Sara Davidsson.