Projektutveckling

4,3 miljoner Euro till solenergiprojekt på Chalmers. IMCG designade ansökan

2020-10-14

Chalmersforskaren Kasper Moth-Poulsens unika solenergisystem MOST får drygt 4,3 miljoner Euro i finansiering från prestigefyllda EU-programmet Future Emerging Technologies, FET, inom ramen för Horizon 2020.
– Det här projektet hade inte varit möjligt utan IMCG:s professionella hjälp. IMCG var med från början och hjälpte mig att identifiera finansieringsmöjligheter, hur man hittar bra partners, hur man strukturerar projektet och hur man presenterar det i ansökan, säger Kasper.

Sedan Chalmersforskarens solenergisystem MOST blev världskänt efter att uppmärksammats av bland andra CNN, BBC och Bloomberg har investerarna stått på kö. Teknologin behöver fortfarande utvecklas från sin tidiga fas från forskningslabbet. Rena forskningspengar har tidigare saknats, tills nu.

MOST blir nu ett så kallat FET Proactive-projekt inom ramen för Horizon 2020, med en budget på drygt 4,3 miljoner Euro. FET står för Future Emerging Technologies och inom Proactive segmentet samlar EU Europas absoluta toppforskare inom flera forskningsområden för att utveckla teknologier som ska sätta Europa i ledarposition för hållbar utveckling under kommande decennier.
–  Tillsammans med forskare från ledande europeiska forskningsinstitut, universitet och företag ger detta projekt oss en unik möjlighet att fortsätta utveckla det på ett sätt som annars inte hade varit möjligt, säger Kasper Moth-Poulsens.

IMCG bakom ansökan
Chalmers vände sig till IMCG inför arbetet med ansökan för att skapa en vinnande design samt för vägledning i skrivprocessen. IMCG har en stabil meritlista med en lång rad av vinnande projektansökningar bakom sig.
– Vi tar alltid ett helhetsperspektiv när vi ger oss in den här typen av arbeten. Konkurrensen om den här typen av finansiering är stenhård men med den metodik som vi utvecklat under de senaste tio åren lämnar inget åt slumpen, säger Johan Emanuel, finansieringsexpert på IMCG.

Fördjupade relationer
IMCG blev även nyligen upphandlade av Chalmers för forskningsnära tjänster, där design av forskningsansökan, projektledning och kommunikation är exempel på denna typ av tjänster.
– Med tanke på den kompetens och tydliga målsättning som Chalmers och deras styrkeområden har tror jag att vi kommer kunna hjälpa till att finansiera många fler framgångsrika koncept tillsammans. Det känns väldigt bra eftersom det är viktigare än någonsin att exempelvis hållbara energilösningar snabbt når slutanvändarna , säger Johan Emanuel.

Flytande solenergi
MOST bygger på en molekyl som Kasper Moth-Poulsen och hans forskargrupp har utvecklat under många år. Molekylen har förmåga att lagra solenergi i en vätska och behålla den i upp till 18 år, redo att omvandlas till värme när man önskar. Vätskan kan sedan återanvändas, helt utsläppsfritt. Tekniken liknar vanliga solfångare som värmer vatten. Skillnaden är att istället för värme lagras energin i kemisk form och kan omvandlas till värme när den behövs, exempelvis under vintern.

Läs mer i Chalmers pressmeddelande.