Finansering

Fyra husregler för en lyckad EU-ansökan

2021-12-16

I mitt arbete tillsammans med skickliga kollegor här på IMCG handlar insatserna ofta om att hjälpa kunder att ”vinna projektansökningar”. Det kan gälla allt från små nationella bidrag på några hundratusen kronor till gigantiska Innovation Fund- ansökningar där miljarder står på spel. Oftast gäller det något mitt emellan dessa ytterligheter, kanske ett EU-projekt ”värt” några tiotals miljoner med en projekttid på två eller tre år.

Inte sällan har aktörerna som söker projektfinansiering en blandad känsla, både inför en ansökan och inför ett vunnet eller pågående EU-projekt men det finns ”sätt att hamna rätt”. Naturligt nog tycker jag som konsult att det är klokt att en organisation tar lite hjälp innan man närmar sig de resurskrävande finansieringsprogrammen för allt bli så mycket bättre och roligare om man lyckas göra rätt från början.

Alla kan börja med att hålla sig till några enkla ”husregler” inför ansökningsarbetet:

Husregel 1:  Först strategi och plan, sedan ansökan.

”Följ aldrig pengarna” med det du skriver i din ansökan. Fundera igenom vad du vill uppnå, sätt en strategi som är helt i linje med din organisations vilja och behov, sedan kan du leta upp de utlysningar som svarar emot dessa behov. Gör du tvärt om så kommer det att leda till frustration, resursbrist och tråkiga arbetsdagar. ”Det är mycket roligare att ha roligt istället” som min dotter sa när hon var fem år och skulle städa…

Husregel 2: Jobba som om du inte kommer att få finansiering

Du kan visserligen förbättra dina odds rejält genom att ta hjälp av en kompetent, erfaren och snygg konsultorganisation som IMCG men många EU-program är extremt konkurrensutsatta och man får ibland avslag på sin ansökan även om man tycker att man gjort allt rätt. Därför måste projektansökan – alltid och ovillkorligen – ligga helt i linje med din organisations strategi och mål för det projekt du söker finansiering för. Då kommer du att ha stor nytta av ansökningsprocessen oavsett utfall. Kunskapen och den ökade interna mognaden blir en delbetalning även om finansieringen uteblir.

Husregel 3: Rätt spelare på plan och rätt spelare på bänken

Att involvera rätt partners i en ansökan är otroligt viktigt. Om du kan täcka hela utlysningens värdekedja med hjälp av partners från tidigare eller pågående samarbeten så är det såklart en enkel lösning men tänk alltid på att de partners som du väljer skall vara med på grund av att de verkligen har unika egenskaper som gör projektet oemotståndligt för en skarpögd och kräsen utvärderare från en förort till Bryssel. ”Johan, du börjar på bänken, ta nåt mjukt att sitta på för det kan bli en stund” som gympamajen sa. Tur att man är bra på andra saker.

Husregel 4: Läs husregel 1 igen

Och kom ihåg: Keep it simple. En finansieringsansökan handlar faktiskt bara om att leda i bevis att just ditt projekt kan skapa den impact som utlysningen efterfrågar och att just du och dina kollegor resurseffektivt och med låg risk för finansiären kan utföra det ni åtagit er. Krångligare än så är det inte.

– Älskling, vad vill du ha i julklapp?
– Förutom EU-stöd menar du?

God jul på dej!

Johan Emanuel, finansieringsexpert på IMCG

Kontakta Johan